Gnocchi ze smażonymi warzywami
Kolorowe i pełne smaku.Składniki na 2 porcje:
- ok. 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 kopiasta szklanka mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej, marynowanej papryki
- 2 pieczarki
- 1/3 szklanki oliwek
- 1/2 pomidora
- pęczek rukoli
- mały kawałek fety
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy adobo canario (może być zastąpiona suszonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi)
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugniatam, mieszam z jajkiem, kurkumą, solą i dużą porcją pieprzu. Dokładam kawałek fety (część zostawiam). Całość powinna być jednolita i dość rzadka.
Następnie dodaję stopniowo mąkę, aby ciasto było sprężyste i niezbyt lepkie. Dzielę na porcje.
Na mocno obsypanej mąką desce roluję mały wałeczek ciasta.
Bardzo ostrym nożem tnę go na pojedyncze gnocchi, w każdym robiąc wgłębienie palcem.
Gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Odcedzam.
Papryki, oliwki, pieczarki i pomidora kroję w paseczki.
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam gnocchi na złoto.
Dokładam pieczarki, gdy zmiękną resztę warzyw.
Doprawiam solą, pieprzem, adobo canario.
Gotowe gnocchi posypuję rukolą i fetą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)