wtorek, 24 grudnia 2013

Gnocchi ze smażonymi warzywami

Gnocchi ze smażonymi warzywami

Kolorowe i pełne smaku.


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej, marynowanej papryki
  • 2 pieczarki
  • 1/3 szklanki oliwek
  • 1/2 pomidora
  • pęczek rukoli
  • mały kawałek fety
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy adobo canario (może być zastąpiona suszonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi)
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugniatam, mieszam z jajkiem, kurkumą, solą i dużą porcją pieprzu. Dokładam kawałek fety (część zostawiam). Całość powinna być jednolita i dość rzadka.
Następnie dodaję stopniowo mąkę, aby ciasto było sprężyste i niezbyt lepkie. Dzielę na porcje.
Na mocno obsypanej mąką desce roluję mały wałeczek ciasta.
Bardzo ostrym nożem tnę go na pojedyncze gnocchi, w każdym robiąc wgłębienie palcem.
Gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Odcedzam.
Papryki, oliwki, pieczarki i pomidora kroję w paseczki.
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam gnocchi na złoto.
Dokładam pieczarki, gdy zmiękną resztę warzyw.
Doprawiam solą, pieprzem, adobo canario.
Gotowe gnocchi posypuję rukolą i fetą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)