sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki


Pyszne i kruche, o korzennym smaku.


Składniki na ok. 4 blaszki:

  • 2 pełne szklanki mąki
  • kostka masła i około 2 cm pasek z drugiej kostki
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko do lukru)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Masło z mąką, 2 łyżkami cukru i przyprawami partiami miksuję w blenderze, aby konsystencją przypominało bułkę tartą.
Następnie całość zagniatam i schładzam kilka minut w lodówce.
Dzielę ciasto na kilka partii, każdą wałkuję na ok. 5 mm placek, wycinam pierniczki.
Piekę na natłuszczonej lub wyłożonej matą silikonową macie około 10-15 minut (zależy od grubości placka i wielkości pierniczków) w 180 stopniach.
Ostudzone pierniczki dekoruję lukrem, który przygotowuję ubijając białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę i dodając powolutku cukier puder.
Lukier po pewnym czasie się zetnie i będzie ślicznie trzymał się pierniczków.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)