Puszysty sernik waniliowy
Tak lekki, że aż za lekki :) Jak pianka czy ptasie mleczko.Składniki na formę o średnicy 28-30 cm:
- 1 kg tłustego twarożku
- 3 białka
- 5 jajek
- 2 laski wanilii
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszysta masę.
Dodaję wanilię, mąkę oraz powolutku twarożek.
Na koniec delikatnie lecz dokładnie mieszam masę serową z pianą z białek.
Wylewam masę do natłuszczonej formy.
Piekę 15 minut w 175 stopniach. Potem zmniejszam temperaturę do 120 i piekę około 45 minut.
Sprawdzam patyczkiem.
Zostawiam w piekarniku do wystygnięcia.
Chłodny sernik polewam mieszanką kakao (rozpuszczonego w 50 ml wrzątku), miodem i masłem.
Smacznego :)
Wskazówka. W trakcie pieczenia sernik można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekł.
Pod koniec pieczenia folię usuwamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)