sobota, 14 grudnia 2013

Puszysty sernik waniliowy

Puszysty sernik waniliowy

Tak lekki, że aż za lekki :) Jak pianka czy ptasie mleczko.


Składniki na formę o średnicy 28-30 cm:

  • 1 kg tłustego twarożku
  • 3 białka
  • 5 jajek
  • 2 laski wanilii
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
Oddzielam białka od żółtek.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszysta masę.
Dodaję wanilię, mąkę oraz powolutku twarożek.
Na koniec delikatnie lecz dokładnie mieszam masę serową z pianą z białek.
Wylewam masę do natłuszczonej formy.
Piekę 15 minut w 175 stopniach. Potem zmniejszam temperaturę do 120 i piekę około 45 minut.
Sprawdzam patyczkiem.
Zostawiam w piekarniku do wystygnięcia.
Chłodny sernik polewam mieszanką kakao (rozpuszczonego w 50 ml wrzątku), miodem i masłem.

Smacznego :)

Wskazówka. W trakcie pieczenia sernik można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekł.
Pod koniec pieczenia folię usuwamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)