Klasyczny makowiec
Klasyka, własna interpretacja tego jaki robi moja Mama... Czy wyobrażacie sobie Święta bez tego smaku? :)Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- ok. 2 szklanek mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 2 żółtka (białka zostawiamy na lukier)
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży instant
- sól
Masa makowa:
- 250 gr maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 2 białka
- rodzynki wedle uznania
Dodatkowo:
- skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
Z podanych składników zagniatam ciasto i odstawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie skórkę z pomarańczy filetuję (oddzielam białą część) i smażę razem z cukrem około 10 minut. Można podlewać trochę wody, żeby się nie przypaliła.
Ciasto wałkuję na placek ok. 5 mm grubości.
Mak mielę 3 razy, smażę na roztopionym maśle z miodem, cukrem oraz rodzynkami.
Studzę, dodaję białka.
Gotową masę makową rozsmarowuję na cieście.
Zwijam w roladkę, łączeniem do dołu, układam w natłuszczonej formie do keksa. Owijam folią aluminiową.
Piekę 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia usuwam folię, aby makowiec się zrumienił.
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję powolutku cukier oraz sok pomarańczowy.
Przestudzone ciasto dekoruję lukrem i skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)