sobota, 14 grudnia 2013

Klasyczny makowiec

Klasyczny makowiec

Klasyka, własna interpretacja tego jaki robi moja Mama... Czy wyobrażacie sobie Święta bez tego smaku? :)


Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • ok. 2 szklanek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 2 żółtka (białka zostawiamy na lukier)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży instant
  • sól

Masa makowa:

  • 250 gr maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 białka
  • rodzynki wedle uznania

 Dodatkowo:

  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
Mak moczę przez minimum 6 godzin.
Z podanych składników zagniatam ciasto i odstawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie skórkę z pomarańczy filetuję (oddzielam białą część) i smażę razem z cukrem około 10 minut. Można podlewać trochę wody, żeby się nie przypaliła.
Ciasto wałkuję na placek ok. 5 mm grubości.
Mak mielę 3 razy, smażę na roztopionym maśle z miodem, cukrem oraz rodzynkami.
Studzę, dodaję białka.
Gotową masę makową rozsmarowuję na cieście.
Zwijam w roladkę, łączeniem do dołu, układam w natłuszczonej formie do keksa. Owijam folią aluminiową.
Piekę 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia usuwam folię, aby makowiec się zrumienił.
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję powolutku cukier oraz sok pomarańczowy.
Przestudzone ciasto dekoruję lukrem i skórką pomarańczową.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)