Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki na około 8 placuszków:
- ok. 12 ziemniaków średniej wielkości dobrych na placki
- ok. 1 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 1 szklanka grzybów pokrojonych w kosteczkę (ja wykorzystałam mrożone, wstępnie obgotowane)
- 1,5 szklanki śmietany 10%
- 2 łyżki mąki
- ok. 3 cm gruby kawałek schabu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
Doprawiam solą i pieprzem, dodaję grzyby, odrobinę wody i duszę pod przykryciem.
W tym czasie zaczynam robić placki.
Ziemniaki trę na tarce o małych oczkach.
Doprawiam solą, dość dużą ilością pieprzu, dodaję mąkę.
Mieszam, aż masa stanie się jednorodna.
Nakładam po kopiastej łyżce na rozgrzaną patelnię i smażę na złoto kilka minut.
Do sosu dodaję śmietanę, intensywnie mieszam, wciąż trzymając sos na małym ogniu.
Mąkę rozrabiam w kilku łyżkach wody i dodaję do sosu.
Na gotowe placki nakładam po łyżce sosu i dekoruję natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)