sobota, 14 grudnia 2013

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym


Chrupiące placuszki i aksamitny sos grzybowy.


Składniki na około 8 placuszków:

  • ok. 12 ziemniaków średniej wielkości dobrych na placki
  • ok. 1 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 szklanka grzybów pokrojonych w kosteczkę (ja wykorzystałam mrożone, wstępnie obgotowane)
  • 1,5 szklanki śmietany 10%
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 3 cm gruby kawałek schabu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
Mięso kroję w cienkie plasterki, obsmażam na złoto.
Doprawiam solą i pieprzem, dodaję grzyby, odrobinę wody i duszę pod przykryciem.
W tym czasie zaczynam robić placki.
Ziemniaki trę na tarce o małych oczkach.
Doprawiam solą, dość dużą ilością pieprzu, dodaję mąkę.
Mieszam, aż masa stanie się jednorodna.
Nakładam po kopiastej łyżce na rozgrzaną patelnię i smażę na złoto kilka minut.
Do sosu dodaję śmietanę, intensywnie mieszam, wciąż trzymając sos na małym ogniu.
Mąkę rozrabiam w kilku łyżkach wody i dodaję do sosu.
Na gotowe placki nakładam po łyżce sosu i dekoruję natką pietruszki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)