sobota, 14 grudnia 2013

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Klasyka gatunku :) Wyraziste i dosadne w smaku, rozgrzewające.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 180-200 spaghetti
  • 1 opakowanie filetów anchovis
  • 1/3 szklanki pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
  • 1/3 szklanki kaparów
  • szczypta ostrej pasty peperoncino
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
Wstawiam wodę na spaghetti.
W tym czasie kroję anchovis na kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dokładam starty  ząbek czosnku, pilnuję, aby się nie zrumienił.
Dokładam anchovis, kapary i oliwki.
Doprawiam ziołami.
Smażę krótko, po czym dodaję przecier i koncentrat oraz sól.
Gotuję na wolnym ogniu równolegle z makaronem.
Spaghetti gotuję około 2 minuty krócej niż sugeruje producent.
Odcedzam i dodaję do sosu.
Dokładnie mieszam i nakładam na talerze.
Posypuję natką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)