Spaghetti alla puttanesca
Klasyka gatunku :) Wyraziste i dosadne w smaku, rozgrzewające.Składniki na 2 porcje:
- ok. 180-200 spaghetti
- 1 opakowanie filetów anchovis
- 1/3 szklanki pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
- 1/3 szklanki kaparów
- szczypta ostrej pasty peperoncino
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
W tym czasie kroję anchovis na kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dokładam starty ząbek czosnku, pilnuję, aby się nie zrumienił.
Dokładam anchovis, kapary i oliwki.
Doprawiam ziołami.
Smażę krótko, po czym dodaję przecier i koncentrat oraz sól.
Gotuję na wolnym ogniu równolegle z makaronem.
Spaghetti gotuję około 2 minuty krócej niż sugeruje producent.
Odcedzam i dodaję do sosu.
Dokładnie mieszam i nakładam na talerze.
Posypuję natką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)