poniedziałek, 23 grudnia 2013

Czekoladowe pierogi pachnące migdałami

Czekoladowe pierogi pachnące migdałami

Pierogi troszkę inaczej, cudownie pachnące migdałami, czekoladowe z sosem malinowym :)


Składniki na 3-4 porcje:

  • ok. 3 szklanki mąki, dodatkowo 2 łyżki mąki do farszu
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 jajka
  • sól
  • 4 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 200 gr chudego twarożku
  • 50 ml amaretto
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki zagotowanych malin
  • 2 łyżeczki miodu akacjowego
Z mąki, wrzątku, jajek, soli i kakao ostrożnie zagniatam ciasto.
Następnie dzielę je na porcje i wałkuję każdą na chudy placek.
Biały ser ucieram z cukrem, amaretto i mąką.
Szklanką wycinam pierogi, nakładam po łyżeczce farszu.
Gotuję w lekko osolonej wodzie, opcjonalnie z dodatkiem oleju, aby się nie sklejały.
Gotowe pierogi polewam malinami, śmietaną i miodem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)