sobota, 14 grudnia 2013

Płaski makowiec

Płaski makowiec



 Bardzo prosty do przygotowania, na cudownym, delikatnym kruchutkim spodzie.




Składniki na blachę o wymiarach ok. 27x17 cm:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 175 g masła + odrobina do natłuszczenia formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1 kg masy makowej
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól, 1,5 łyżki cukru i proszek do pieczenia.
Schłodzone masło kroimy w plasterki (podobnie jak żółty ser), a następnie każdy plasterek w kosteczkę.
Tak posiekane masło dodajemy razem z żółtkami do mąki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i błyszczące. Jeżeli ciasto źle się wyrabia dodajemy wody.
Gotowe ciasto wkładamy do torebki foliowej i umieszczamy w zamrażarce na przynajmniej 2 godziny.
Tym razem postanowiłam wykorzystać kupna masę makową. Jeżeli decydujemy się na taki krok, bacznie zwracamy uwagę na jej skład. Żadnych płatków owsianych, sztucznego miodu czy zagęstników... Mak (dużo maku), bakalie i prawdziwy miód - oto czego szukamy (i co można znaleźć, trzeba tylko trochę poszukać i poczytać...)
Formę do ciasta natłuszczamy.
2/3 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na dno formy.
Uciskamy lekko dłońmi i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, aż się lekko zrumieni.
Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy masę makową i resztę startego ciasta. Posypujemy resztą cukru.
Pieczemy znów około 15 minut (jeżeli zakupiona masa makowa była gotowa do bezpośredniego spożycia, jeżeli nie, dostosowujemy się do zaleceń producenta).
Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wtedy będzie się łatwiej kroiło (ciepłe może się rozpadać).

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)