Tortiglioni z suszonymi pomidorami i kiełbasą
Tortiglioni to cudownie mięsisty makaron w formie dość grubych rurek. Z tego powodu idealnie nadaje się do gęstych, kremowych sosów, które go oblepiają, wypełniają i stanowią ucztę dla kubków smakowych. Dziś kolejne danie z serii jesiennych poprawiaczy samopoczucia. Gwarantuję - talerz parującego, gorącego makaronu w kremowym sosie z cudownie słodkimi suszonymi na słońcu pomidorami wywoła uśmiech na waszych twarzach nawet w najbardziej pochmurny dzień :)Składniki na 2 porcje:
- ok. 180 gr makaronu tortiglioni
- 1/2 szklanki chudej smietani
- 1/2 szklanki pociętych w kawałki suszonych pomidorów odsączonych z oleju (zostawiamy około 1 łyżeczki zalewy)
- ok. 4 cm chudej kiełbasy
- natka pietruszki
- około 3 łyżek startego, żółtego sera
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Odcedzam.
W tym samym garnku podsmażam kiełbasę z suszonymi pomidorami.
Dodaję makaron, paprykę, żółty ser i śmietanę.
Doprawiam solą i pieprzem.
Dość intensywnie mieszam.
Nakładam na talerze, posypuję natką i podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)