poniedziałek, 11 listopada 2013

Tortiglioni z suszonymi pomidorami i kiełbasą

Tortiglioni z suszonymi pomidorami i kiełbasą

Tortiglioni to cudownie mięsisty makaron w formie dość grubych rurek. Z tego powodu idealnie nadaje się do gęstych, kremowych sosów, które go oblepiają, wypełniają i stanowią ucztę dla kubków smakowych. Dziś kolejne danie z serii jesiennych poprawiaczy samopoczucia. Gwarantuję - talerz parującego, gorącego makaronu w kremowym sosie z cudownie słodkimi suszonymi na słońcu pomidorami wywoła uśmiech na waszych twarzach nawet w najbardziej pochmurny dzień :)



Składniki na 2 porcje:

  • ok. 180 gr makaronu tortiglioni
  • 1/2 szklanki chudej smietani
  • 1/2 szklanki pociętych w kawałki suszonych pomidorów odsączonych z oleju (zostawiamy około 1 łyżeczki zalewy)
  • ok. 4 cm chudej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • około 3 łyżek startego, żółtego sera
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
Makron gotuję al dente, około 2-3 minut krócej niż podaje producent.
Odcedzam.
W tym samym garnku podsmażam kiełbasę z suszonymi pomidorami.
Dodaję makaron, paprykę, żółty ser i śmietanę.
Doprawiam solą i pieprzem.
Dość intensywnie mieszam.
Nakładam na talerze, posypuję natką i podaję.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)