poniedziałek, 11 listopada 2013

Cannelloni faszerowane indykiem

Cannelloni faszerowane indykiem

Sycąca zapiekanka na bazie pysznego, delikatnego i zdrowego mięsa indyka. W sam raz na słotny, jesienny wieczór.



Składniki na 4 porcje:

  • ok. 400 gr zmielonego filetu indyka
  • ok. 16 rurek cannelloni
  • 3-4 pomidory
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 posiekana cebula
  • 300 ml częściowo odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz 
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Na łyżce oliwy podsmażam cebulkę, aby lekko się zeszkliła ale nie zrumieniła.
Dodaję mięso indyka, doprawiam solą i pieprzem.
Smażę aż mięso będzie prawie gotowe do jedzenia, nie przetrzymuję go na patelni za długo, aby nie było suche. Dojdzie w piekarniku.
Odstawiam farsz do lekkiego przestudzenia.
Nastawiam piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu).
Pomidory sparzam, obieram i miksuję w blenderze na gładko wraz z koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, 2 łyżkami mąki, solą i pieprzem.
W małym garnuszku mieszam mleko z solą i pieprzem, dodaję resztę mąki i gotuję, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Prostokątną formę do zapiekania (np. keksówkę) natłuszczam pozostałą oliwą.
Napełniam cannelloni farszem i układam w formie.
Po ułożeniu pierwszej warstwy, wykładam około 1/2 sosu pomidorowego.
Następnie kładę drugą warstwę cannelloni.
Całość polewam resztą sosu pomidorowego, następnie sosem beszamelowym i wykładam żółty ser.
Przykrywam folia aluminiową i piekę około 20-25 minut.
Po tym czasie ostrożnie zdejmuję folię i piekę jeszcze około 10 minut do zrumienienia.

Od razu podaję.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)