Cannelloni faszerowane indykiem
Sycąca zapiekanka na bazie pysznego, delikatnego i zdrowego mięsa indyka. W sam raz na słotny, jesienny wieczór.Składniki na 4 porcje:
- ok. 400 gr zmielonego filetu indyka
- ok. 16 rurek cannelloni
- 3-4 pomidory
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 posiekana cebula
- 300 ml częściowo odtłuszczonego mleka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- kilka plasterków żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodaję mięso indyka, doprawiam solą i pieprzem.
Smażę aż mięso będzie prawie gotowe do jedzenia, nie przetrzymuję go na patelni za długo, aby nie było suche. Dojdzie w piekarniku.
Odstawiam farsz do lekkiego przestudzenia.
Nastawiam piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu).
Pomidory sparzam, obieram i miksuję w blenderze na gładko wraz z koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, 2 łyżkami mąki, solą i pieprzem.
W małym garnuszku mieszam mleko z solą i pieprzem, dodaję resztę mąki i gotuję, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Prostokątną formę do zapiekania (np. keksówkę) natłuszczam pozostałą oliwą.
Napełniam cannelloni farszem i układam w formie.
Po ułożeniu pierwszej warstwy, wykładam około 1/2 sosu pomidorowego.
Następnie kładę drugą warstwę cannelloni.
Całość polewam resztą sosu pomidorowego, następnie sosem beszamelowym i wykładam żółty ser.
Przykrywam folia aluminiową i piekę około 20-25 minut.
Po tym czasie ostrożnie zdejmuję folię i piekę jeszcze około 10 minut do zrumienienia.
Od razu podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)