Makaron razowy z brokułem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Talerz gorącego, parującego, pysznego makaronu - w sam raz na jesienne popołudnie. :)Składniki na 2 porcje:
- 160-200 gr makaronu razowego
- 1 szklanka chudej śmietanki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 startego, żółtego sera
- 1/2 brokuła
- 200 gr pieczarek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 2/3 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
- sól
- świeże zioła (bazylia, rukola)
Osuszam na ręczniku i smażę na złoto na rozgrzanym oleju.
Brokuła dzielę na malutkie różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie przez kilka minut (aby był wciąż jędrny a nie rozgotowany).
Pieczarki zalewam bulionem, doprawiam solą.
Dodaję pomidory.
Przykrywam i duszę przez kilka minut.
W tym czasie wstawiam makaron, który gotuję ok. 2 minut krócej od zaleceń producenta.
Do sosu dodaję śmietanę, mieszam, redukuję gaz i odkrywam sos, aby powolutku się gotował i redukował.
Dodaję brokuła i starty ser.
Ugotowany makaron dokładnie odcedzam na sitku i dodaję do sosu.
Gotuję całość na dość dużym ogniu, aż makaron nie oblepi się sosem.
Nakładam na talerze, posypuję ziołami i podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)