Zapiekanka z brokułem i pieczarkami
Moim zdaniem brokuły są zachwycające: mają śliczny, szmaragdowy kolor, są kopalnią witaminy C, zawierają błonnik, potas i magnez. Co więcej, są nieomal wszechstronne: nadają się do zupy, zapiekanki, makaronu, ryżu, sałatki, czy samodzielnie jako dodatek. Moją ulubiona formą podania jest lekko zblanszowany brokuł, taki jeszcze mocno jędrny, intensywnie zielony, jak w tej zapiekance. A Wy macie swoje ulubione dania z brokuła? Piszcie o swoich faworytach, a w między czasie zapraszam do zapoznania się z przepisem na zapiekankę.Składniki na zapiekankę dla 2 osób:
- 1/2 główki brokuła
- 1/2 małej cukinii lub 1/4 dużej
- 2 duże pieczarki
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1 szklanka mleka częściowo odtłuszczonego
- ok. 1/3 - 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- sól
- pieprz
- pestki dyni
- 1 łyżeczka musztardy
W małym garnuszku zagotowuję około 1/2 szklanki wody.
Dodaję pieczarki, przykrywam i duszę około 3 minut.
Odcedzam i odstawiam.
Zagotowuję wodę.
Wrzucam na wrzątek różyczki brokuła.
Czekam aż woda ponownie się zagotuje i odliczam ok. 1 minutę.
Odcedzam brokuła i odstawiam.
Naczynie do zapiekanki lekko natłuszczam oliwą z oliwek.
Cukinię kroję na kawałki i układam na dnie.
Na wierzch wykładam dobrze odsączone pieczarki.
Posypuję wszystko obficie ziołami dalmatyńskimi.
W małym garnuszku zagotowuję mleko z mąką, solą, pieprzem i musztardą.
Cały czas mieszam, aż sos zacznie gęstnieć.
Powinien być gęsty, ale wciąż dość płynny, aby spływał po warzywach w dół zapiekanki.
Połowę sosu wykładam na zapiekankę.
Następnie układam pomidory oraz brokuła.
Wylewam resztę sosu.
Posypuję pestkami dyni.
Piekę około 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)