wtorek, 10 września 2013

Zapiekanka z brokułem i pieczarkami

Zapiekanka z brokułem i pieczarkami

Moim zdaniem brokuły są zachwycające: mają śliczny, szmaragdowy kolor, są kopalnią witaminy C, zawierają błonnik, potas i magnez. Co więcej, są nieomal wszechstronne: nadają się do zupy, zapiekanki, makaronu, ryżu, sałatki, czy samodzielnie jako dodatek. Moją ulubiona formą podania jest lekko zblanszowany brokuł, taki jeszcze mocno jędrny, intensywnie zielony, jak w tej zapiekance. A Wy macie swoje ulubione dania z brokuła? Piszcie o swoich faworytach, a w między czasie zapraszam do zapoznania się z przepisem na zapiekankę.


Składniki na zapiekankę dla 2 osób:


  • 1/2 główki brokuła
  • 1/2 małej cukinii lub 1/4 dużej
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1 szklanka mleka częściowo odtłuszczonego
  • ok. 1/3 - 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
  • 1 łyżeczka musztardy
Pieczarki obieram i kroje w dość grube plastry.
W małym garnuszku zagotowuję około 1/2 szklanki wody.
Dodaję pieczarki, przykrywam i duszę około 3 minut.
Odcedzam i odstawiam.
Zagotowuję wodę.
Wrzucam na wrzątek różyczki brokuła.
Czekam aż woda ponownie się zagotuje i odliczam ok. 1 minutę.
Odcedzam brokuła i odstawiam.
Naczynie do zapiekanki lekko natłuszczam oliwą z oliwek.
Cukinię kroję na kawałki i układam na dnie.
Na wierzch wykładam dobrze odsączone pieczarki.
Posypuję wszystko obficie ziołami dalmatyńskimi.
W małym garnuszku zagotowuję mleko z mąką, solą, pieprzem i musztardą.
Cały czas mieszam, aż sos zacznie gęstnieć.
Powinien być gęsty, ale wciąż dość płynny, aby spływał po warzywach w dół zapiekanki.
Połowę sosu wykładam na zapiekankę.
Następnie układam pomidory oraz brokuła.
Wylewam resztę sosu.
Posypuję pestkami dyni.
Piekę około 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)