Lekka zupa pomidorowa
Lekka, bez śmietany, ze świeżutkich, wygrzanych w słońcu pomidorów, z dodatkiem aromatycznych ziół.Składniki na 2 porcje:
- 5 dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- niepełna szklanka chudego bulionu drobiowego lub wody (w wersji wegańskiej i wegetariańskiej musi być woda)
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- świeża bazylia
Zagotowuję w garnku.
Gdy zmiękną, miksuję je blenderem na gładką masę.
Dolewam wody lub bulionu.
Doprawiam szczyptą soli i pieprzem.
Gotuję około 5 minut.
Wlewam do talerzy i dekoruję obficie szatkowana bazylia i natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)