piątek, 6 września 2013

Lekka zupa pomidorowa

Lekka zupa pomidorowa

Lekka, bez śmietany, ze świeżutkich, wygrzanych w słońcu pomidorów, z dodatkiem aromatycznych ziół.


Składniki na 2 porcje:

  • 5 dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
  • niepełna szklanka chudego bulionu drobiowego lub wody (w wersji wegańskiej i wegetariańskiej musi być woda)
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • świeża bazylia
Pomidory kroję w kostkę, usuwam pestki.
Zagotowuję w garnku.
Gdy zmiękną, miksuję je blenderem na gładką masę.
Dolewam wody lub bulionu.
Doprawiam szczyptą soli i pieprzem.
Gotuję około 5 minut.
Wlewam do talerzy i dekoruję obficie szatkowana bazylia i natką pietruszki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)