Paprykowe muszelki
Propozycja na szybki makaron z pyszną papryką. Papryka ma mnóstwo witaminy C i nie traci jej dużo w trakcie obróbki cieplnej. Co więcej, zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczu. Zatem jest pyszna, zdrowa i na pewno warto włączyć ją do swojego menu. Zapraszam do spróbowania :)Składniki na 2 porcje:
- 140 gr makaronu muszelki
- 1/2 szklanki chudej śmietany (ja wykorzystałam śmietanę jogurtową)
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
- 1/3 szklanki pomidorów suszonych
- 1 czerwona papryka
- parmezan do dekoracji
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Następnie wkładam do miseczki i szczelnie przykrywam folia aluminiową.
Odkładam.
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Odcedzam na sitku, wkładam z powrotem do garnka.
Dodaję śmietanę, pomidory, wędzoną paprykę, przyprawę warzywną, sól (opcjonalnie, gdyż przyprawa warzywna z reguły ma sól) i pieprz. Mieszam.
paprykę obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne.
Kroją w grube plastry i grilluję chwilę na rozgrzanej patelni grillowej, lekko skrapiając oliwą.
Część papryki dodaję do makaronu i mieszam.
Wykładam makaron na talerze, dodaję resztę papryki.
Posypuję parmezanem i bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)