poniedziałek, 2 września 2013

Paprykowe muszelki

Paprykowe muszelki

Propozycja na szybki makaron z pyszną papryką. Papryka ma mnóstwo witaminy C i nie traci jej dużo w trakcie obróbki cieplnej. Co więcej, zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczu. Zatem jest pyszna, zdrowa i na pewno warto włączyć ją do swojego menu. Zapraszam do spróbowania :)


Składniki na 2 porcje:


  • 140 gr makaronu muszelki
  • 1/2 szklanki chudej śmietany (ja wykorzystałam śmietanę jogurtową)
  • 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
  • 1/3 szklanki pomidorów suszonych
  • 1 czerwona papryka
  • parmezan do dekoracji
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Paprykę myję, dokładnie wycieram i opalam nad ogniem z każdej strony.
Następnie wkładam do miseczki i szczelnie przykrywam folia aluminiową.
Odkładam.
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Odcedzam na sitku, wkładam z powrotem do garnka.
Dodaję śmietanę, pomidory, wędzoną paprykę, przyprawę warzywną, sól (opcjonalnie, gdyż przyprawa warzywna z reguły ma sól) i pieprz. Mieszam.
paprykę obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne.
Kroją w grube plastry i grilluję chwilę na rozgrzanej patelni grillowej, lekko skrapiając oliwą.
Część papryki dodaję do makaronu i mieszam.
Wykładam makaron na talerze, dodaję resztę papryki.
Posypuję parmezanem i bazylią.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)