poniedziałek, 23 września 2013

Kremowa zupa brokułowa

Kremowa zupa brokułowa

Łagodna, kremowa i pyszna :)



Składniki na 2-4 porcje:

  • 750 ml chudego bulionu drobiowego
  • 1/2 brokuła (różyczki i kawałek łodyżki)
  • 1 marchewka
  • 6 małych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietany w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki i marchewkę obieramy. Te pierwsze kroimy w kostkę, a marchew w plasterki cięte ze skosu.
Oddzielamy od brokuła różyczki i dzielimy je na małe części. Odcinamy około niepełnej szklanki łodyżek, które kroimy na małe kawałeczki.
Zagotowujemy bulion z łodyżkami brokuła. Gotujemy je do miękkości, po czym miksujemy na gładko. Powinniśmy otrzymać dość rzadki krem.
Dodajemy ziemniaki, gotujemy około 10 minut.
W głębokiej misce rozrabiamy dokładnie śmietanę, mąkę i ok 1 szklankę wody.
Dodajemy po 1 chochelce gorącej zupy. Gdy temperatura płynu w misce wyraźnie wzrośnie, wlewamy wszystko z powrotem do zupy.
Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.
Dodajemy marchew i brokuła, gotujemy kilka minut, aż brokuł zmięknie ale wciąż będzie jędrny.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)