Kremowa zupa brokułowa
Łagodna, kremowa i pyszna :)Składniki na 2-4 porcje:
- 750 ml chudego bulionu drobiowego
- 1/2 brokuła (różyczki i kawałek łodyżki)
- 1 marchewka
- 6 małych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki śmietany w temperaturze pokojowej
- sól
- pieprz
Oddzielamy od brokuła różyczki i dzielimy je na małe części. Odcinamy około niepełnej szklanki łodyżek, które kroimy na małe kawałeczki.
Zagotowujemy bulion z łodyżkami brokuła. Gotujemy je do miękkości, po czym miksujemy na gładko. Powinniśmy otrzymać dość rzadki krem.
Dodajemy ziemniaki, gotujemy około 10 minut.
W głębokiej misce rozrabiamy dokładnie śmietanę, mąkę i ok 1 szklankę wody.
Dodajemy po 1 chochelce gorącej zupy. Gdy temperatura płynu w misce wyraźnie wzrośnie, wlewamy wszystko z powrotem do zupy.
Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.
Dodajemy marchew i brokuła, gotujemy kilka minut, aż brokuł zmięknie ale wciąż będzie jędrny.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)