Danie jednogarnkowe z dynią
Dynia to jedna z moich jesiennych faworytek. Nie tylko ze względów smakowych, lecz głównie estetycznych. Jest po prostu śliczna :) Ale także zaskakująco pyszna i wszechstronna: od ciasta do mięsa. Dziś danie jednogarnkowe z dynią. Wygodne do przygotowania, bo wrzucacie wszystkie składniki do garnka i robi się samo :) A Wy możecie zachwycać się jesienią. Polecam.Składniki na 2 porcje:
- ok. 1 1/2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (usuwamy skórkę i miąższ)
- 1 filet z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 4 duże ieczarki
- 1 cebula
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka miodu (niepełna)
- sól
- świeża antka pietruszki
Kurczaka kroję w kostkę, obtaczam w curry, układam w naczyniu.
Dodaję dynię, cebulę pokrojoną w plasterki (lub półplasterki), ziemniaki pokrojone w łódeczki i pieczarki pocięte na ćwiartki.
Potrząsam składnikami, aby się równomiernie rozłożyły.
Mieszam oliwę, z papryką, miodem i imbirem.
Powstały sos wylewam na mięso i warzywa.
Oprószam solą.
Piekę około 40 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem z folii aluminiowej (lub pod pokrywką).
Następnie odkrywam danie i piekę jeszcze 15-20 minut, aż ładnie się zrumieni.
Gotowość dania najłatwiej sprawdzić po ziemniakach, które z reguły pieką się najdłużej.
Wyjmuję danie z piekarnika i posypuję świeżą natką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)