poniedziałek, 23 września 2013

Danie jednogarnkowe z dynią

Danie jednogarnkowe z dynią

Dynia to jedna z moich jesiennych faworytek. Nie tylko ze względów smakowych, lecz głównie estetycznych. Jest po prostu śliczna :) Ale także zaskakująco pyszna i wszechstronna: od ciasta do mięsa. Dziś danie jednogarnkowe z dynią. Wygodne do przygotowania, bo wrzucacie wszystkie składniki do garnka i robi się samo :) A Wy możecie zachwycać się jesienią. Polecam.


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 1 1/2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (usuwamy skórkę i miąższ)
  • 1 filet z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 4 duże ieczarki
  • 1 cebula
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu (niepełna)
  • sól
  • świeża antka pietruszki
Naczynie żaroodporne natłuszczam olejem.
Kurczaka kroję w kostkę, obtaczam w curry, układam w naczyniu.
Dodaję dynię, cebulę pokrojoną w plasterki (lub półplasterki), ziemniaki pokrojone w łódeczki i pieczarki pocięte na ćwiartki.
Potrząsam składnikami, aby się równomiernie rozłożyły.
Mieszam oliwę, z papryką, miodem i imbirem.
Powstały sos wylewam na mięso i warzywa.
Oprószam solą.
Piekę około 40 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem z folii aluminiowej (lub pod pokrywką).
Następnie odkrywam danie i piekę jeszcze 15-20 minut, aż ładnie się zrumieni.
Gotowość dania najłatwiej sprawdzić po ziemniakach, które z reguły pieką się najdłużej.
Wyjmuję danie z piekarnika i posypuję świeżą natką.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)