Spaghetti w sosie pomidorowym
Esencja lata... Śliczne, rubinowe, pachnące, jędrne pomidory mówią same za siebie... Klasyka włoskiej kuchni. Szczerze polecam :)Składniki na 2 porcje:
- ok. 150 gr spaghetti
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 starty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 gałązki bazylii
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- parmezan starty z płatki (w wersji wegańskiej pomijamy)
Kroimy w drobną kostkę, usuwając pestki i zgrubienia od łodyżek.
W małym garnuszku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
Smażymy na niej czosnek oraz całe gałązki bazylii, pilnując aby czosnek się nie zrumienił.
Dodajemy pomidory, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Makaron gotujemy al dente i odsączamy na sitku.
Z sosu wyławiamy gałązki bazylii. Jeżeli sos wciąż sprawia wrażenie dość rzadkiego lub rozwarstwiającego się, możemy dodać koncentrat.
W dużym garnku lub patelni podgrzewamy sos. Wykładamy na niego spaghetti i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerze i dekorujemy parmezanem (opcjonalnie).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)