poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami

Bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami

Malutkie, urocze bułeczki, które - dzięki pomidorom suszonym na słońcu - pachną latem... Wspaniała drobna przekąska lub dodatek do sałatek czy mięs. Znikają w oka mgnieniu :)



Składniki na około 20 bułeczek:

  • 480 gr mąki pszennej
  • 240 ml wody
  • 30 ml oliwy z oliwek plus dodatkowo do natłuszczania blachy i smarowania bułeczek
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 3 gr suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól

Z wody, mąki, drożdży i oliwy zagniatamy ciasto.
Wyrabiamy do momentu, aż bedzie jednolite i dostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto ma wyrosnąć tylko trochę. Chodzi o to, aby było bardziej chrupiące dzięki oliwie niż puszyste od drożdży.
Pomidory siekamy w paseczki.
ciasto formujemy w wałek, lekko rozpłaszczamy, posypujemy szczypta papryki.
Na wierzch wykładamy część pomidorów.
Zagniatamy je do środka, po czym powtarzamy wszystkie czynności od początku, do momentu gdy pomidory się skończą.
Gotowe ciasto wałkujemy rękami w dość chudy wałek, około 3 cm średnicy, a następnie ostrym nożem kroimy plasterki co około 1,5 cm.
Formujemy bułeczki i układamy je na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Posypujemy solą, lekko smarujemy oliwa i pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.
W połowie czasu pieczenia możemy obrócić blachę, aby bułeczki równo się upiekły.
Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy bułeczki ponownie cienką warstwą oliwy.
Cudownie smakują na zimno, jak i na ciepło.

Smacznego :)


2 komentarze:

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)