Sos grzybowy z kurczakiem
Kremowy, łagodny sos grzybowy. Doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, ryżu lub makaronu.Składniki na około 4 porcje:
- 250 gr filetu z kurczaka oczyszczonego z błonek i posikanego w kosteczkę
- 1 szklanka grzybów (ja wykorzystałam podgrzybki)
- 1 duża cebula
- 180 gr śmietany 10%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ekologicznej przyprawy warzywnej lub kostki rosołowej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Smażę kurczaka, aż się zrumieni, oprószając go solą i pieprzem.
Przekładam mięso do małego garnuszka i zalewam około 200 ml wody.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, oczyszczone grzyby w kostkę
(ja wykorzystałam grzyby z domowych przetworów, oczyszczone i obgotowane a następnie zamrożone).
Dodaję do mięsa.
Doprawiam ekologiczną przyprawą warzywną, solą, pieprzem i kuminem.
Gotuję do miękkości grzybów.
W miseczce rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobiną wody.
Dodaję do niej po trochę sos.
Gdy temperatura mieszanki się zwiększy, wlewam całość do sosu i mieszam.
Gotuję jeszcze chwilę.
Smacznego :)
Sos wykorzystałam do placków ziemniaczanych i makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)