poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Nieco zmodyfikowana wersja klasyki. Te placuszki są bardziej chrupiące, dzięki ziemniakom startym w długie paseczki. Zapraszam do spróbowania :)


Składniki na ok. 6 placuszków:

  • ok. 14 małych ziemniaków, jeżeli mamy większe wykorzystujemy mniej
  • 1/2 szklanka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany lub mleka (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy je z mąką, solą i pieprzem.
Jeżeli ciasto sprawia wrażenie suchego, możemy dodać mleka lub śmietany.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Podajemy z cukrem, z solą i pieprzem, z sosem grzybowym lub czymkolwiek, na co mamy ochotę :)

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję! Zawsze mi się zdawało, że placki ziemniaczane są trudne do wykonania, a tu proszę :) Pozdrawiam, Katarzyna

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)