Chrupiące placki ziemniaczane
Nieco zmodyfikowana wersja klasyki. Te placuszki są bardziej chrupiące, dzięki ziemniakom startym w długie paseczki. Zapraszam do spróbowania :)Składniki na ok. 6 placuszków:
- ok. 14 małych ziemniaków, jeżeli mamy większe wykorzystujemy mniej
- 1/2 szklanka mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany lub mleka (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Mieszamy je z mąką, solą i pieprzem.
Jeżeli ciasto sprawia wrażenie suchego, możemy dodać mleka lub śmietany.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Podajemy z cukrem, z solą i pieprzem, z sosem grzybowym lub czymkolwiek, na co mamy ochotę :)
Smacznego :)
Na pewno wypróbuję! Zawsze mi się zdawało, że placki ziemniaczane są trudne do wykonania, a tu proszę :) Pozdrawiam, Katarzyna
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń