Pomidorowy gulasz wieprzowy
Jest to aromantyczny, pełen warzyw gulasz pomidorowy z delikatnym mięsem, które można kroić łyżką. Doskonały z pieczywem czosnkowym, ziemniakami czy makaronem. Ja wybrałam tagiatelle all'uovo, czyli jajeczny makaron w postaci grubych wstążek.Składniki na 4 porcje:
- ok. 500 g szynki bez kości
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 duże cebule
- 4 pomidory
- garść mięsistej, zielonej fasolki
- pęczek świeżego tymianku
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,75 litra bulionu
- 0,25 litra białego wina
- sól
- pieprz
- ser pecorino do posypania
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Mięso kroimy w dość dużą kostkę.
Tymianek drobno szatkujemy, jeżeli ma twarde łodyżki, obrywamy listki a łodygi wyrzucamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso oprószone solą i pieprzem, aż będzie zrumienione. W trakcie podsmażania dodajemy tymianek.
Cebulę, cukinię, marchewki i pomidory kroimy w dość dużą kostkę.
Obieramy fasolę z ewentualnego łyka i kroimy ją na około 3 cm kawałki.
Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i smażymy chwilę, aż lekko zmięknie.
Paprykę obieramy ze skórki (powinna teraz łatwo dać się usunąć), kroimy w paski.
Dodajemy do garnka resztę warzyw, zalewamy bulionem i winem.
Doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Rozprowadzamy koncentrat pomidorowy.
Ostrożnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 3-4 godziny.
Od czasu do czasu mieszamy.
Gotowy gulasz powinien mieć dość gęstą konsystencję. Mięso powinno być delikatniutkie i soczyste.
Podajemy z ziemniakami, makaronem, gnocchi czy pieczywem.
Posypujemy świeżą bazylią i pecorino.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)