poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Barszcz biały ze świeżym tymiankiem

Barszcz biały ze świeżym tymiankiem

Gęsty, smakowicie pachnący, pyszny... Biały barszcz to jedna z moich ulubionych zup. Dziś wersja wzbogacona świeżymi ziołami.


Składniki na 4 porcje:

  • 4 małe kiełbaski lub 2 laski długiej kiełbasy
  • po 1 jajku ugotowanym na twardo na porcję
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1 litr bulionu
  • 0,33-0,5 litra dobrego, gęstego, naturalnego zakwasu na żur
  • 180 g chudej śmietany w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy, aż będzie ślicznie zrumieniona.
Zalewamy bulionem. Mieszamy, aby oderwać od dna, to co się przykleiło w czasie smażenia.
Zakwas dokładnie mieszamy, jeżeli się rozwarstwia.
Wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy połową tymianku, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
W głębokiej misce rozrabiamy śmietanę z wodą. Ilość wody dobieramy do gęstości zupy, która jest wynikową jakości zakwasu, który wykorzystujemy. Gęsty, mączny zakwas da nam gęsty żur. Jeżeli chcemy go trochę rozrzedzić, dajemy więcej wody.
Następnie wlewamy do miski z wodą i śmietaną po chochelce żuru. Mieszamy.
Gdy płyn będzie już wyraźnie ciepły, wlewamy go ponownie do zupy.
Zagotowujemy.
Wlewamy zupę na talerz, Dekorujemy jajkiem przekrojonym na pół i świeżym tymiankiem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)