piątek, 23 sierpnia 2013

Ogórki konserwowe w sosie musztardowym

Ogórki konserwowe w sosie musztardowym

Przetworów ciąg dalszy i wciąż na tapecie mamy ogórki. :) Ten przepis jest nieco inny: ogórki są pokrojone w plasterki a zalewa ma śliczny, mleczny kolor.


Składniki na około 4 słoiki:

  • 0,75 kg ogórków
  • 4 ząbki czosnku
  • chrzan
  • koper
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 6%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki soli
Ogórki kroję w wąskie plasterki i układam w słoikach razem z resztą składników.
Zagotowuję wodę z octem i solą.
Zdejmuję z ognia i dodaję chrzan oraz musztardę.
Dokładnie mieszam (ja wykorzystałam trzepaczkę).
Zalewamy ogórki i pasteryzujemy około 15-20 minut.

Udanych przetworów :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)