Ogórki konserwowe w sosie musztardowym
Przetworów ciąg dalszy i wciąż na tapecie mamy ogórki. :) Ten przepis jest nieco inny: ogórki są pokrojone w plasterki a zalewa ma śliczny, mleczny kolor.Składniki na około 4 słoiki:
- 0,75 kg ogórków
- 4 ząbki czosnku
- chrzan
- koper
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 6%
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki soli
Zagotowuję wodę z octem i solą.
Zdejmuję z ognia i dodaję chrzan oraz musztardę.
Dokładnie mieszam (ja wykorzystałam trzepaczkę).
Zalewamy ogórki i pasteryzujemy około 15-20 minut.
Udanych przetworów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)