Czekoladowe naleśniki z borówkami i sosem mascarpone
Borówki amerykańskie to prawdziwe błogosławieństwo letnich miesięcy. Są śliczne, niczym małe szafirki, pyszne i w dodatku bardzo zdrowe. Czego chcieć więcej? :) Ułożone na naleśniczkach, niczym pod kołderką będą pysznym śniadankiem, obiadem lub lunchem, a może nawet deserem? Jakby nie patrzeć mniam!Składniki na 6 naleśników:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- sól
- 1 szklanka mleka
- odrobina oleju
Sos mascarpone:
- 1/2 szklanki serka mascarpone
- 3 łyżeczki chudej śmietanki 10%
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- olej do natłuszczenia patelni
- 1 szklanka borówek amerykańskich
Na lekko natłuszczonej patelni (opcjonalnie) smażymy naleśniki.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na każdy naleśnik nakładamy około 3 łyżeczek sosu i pokaźną porcję borówek.
Składamy naleśniki w koperty.
Smacznego :)
Wskazówka. Borówki możemy przez ok. 30 sekund podgrzać w kuchence mikrofalowej. Wtedy troszkę zmiękną i puszczą smakowity sosik, którym polewamy wnętrze naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)