poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Czekoladowe naleśniki z borówkami i sosem mascarpone

Czekoladowe naleśniki z borówkami i sosem mascarpone

Borówki amerykańskie to prawdziwe błogosławieństwo letnich miesięcy. Są śliczne, niczym małe szafirki, pyszne i w dodatku bardzo zdrowe. Czego chcieć więcej? :) Ułożone na naleśniczkach, niczym pod kołderką będą pysznym śniadankiem, obiadem lub lunchem, a może nawet deserem? Jakby nie patrzeć mniam!



Składniki na 6 naleśników:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka mąki 
  • 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • sól
  • 1 szklanka mleka
  • odrobina oleju

Sos mascarpone:

  • 1/2 szklanki serka mascarpone
  • 3 łyżeczki chudej śmietanki 10%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia patelni
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki. Powinno być dość rzadkie, aby naleśniki wyszły cieniutkie i lekkie.
Na lekko natłuszczonej patelni (opcjonalnie) smażymy naleśniki.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na każdy naleśnik nakładamy około 3 łyżeczek sosu i pokaźną porcję borówek.
Składamy naleśniki w koperty.
Smacznego :)

Wskazówka. Borówki możemy przez ok. 30 sekund podgrzać w kuchence mikrofalowej. Wtedy troszkę zmiękną i puszczą smakowity sosik, którym polewamy wnętrze naleśników.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)