Truskawki i nektarynki w sosie karmelowym
Lekki i łatwy w przygotowaniu deser, do którego możemy wykorzystać dowolne owoce, jakich dostarcza nam lato. :) Piękne, kolorowe, smakowite warstwy :)Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki truskawek
- 1 nektarynka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek cukru
- 2,5 szklanki mleka częściowo odtłuszczonego
- płatki migdałów
Na suchą patelnię wysypujemy równomiernie 3 łyżki cukru. Czekamy, aż zacznie się opić i lekko brązowieć. Wtedy ostrożnie wlewamy 0,5 szklanki mleka i intensywnie mieszamy. Jeżeli karmel nam się zetnie w kontakcie z chłodnym, nie przejmujemy się, tylko mieszamy i mieszamy. Stopi się ponownie. Mieszamy dopóki sos porządnie się nie zredukuje i nie zgęstnieje.
Na dno kieliszka wykładamy połowę truskawek. Na to wylewamy 1/4 budyniu.
Następnie wykładamy połowę nektarynki i znów zalewamy 1/4 budyniu.
Wierzch zalewamy 1/2 sosu karmelowego.
Całość posypujemy płatkami migdałów.
W ten sam sposób przygotowujemy drugą porcję.
Odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy w lodówce około 2 godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)