poniedziałek, 29 lipca 2013

Truskawki i nektarynki w sosie karmelowym

Truskawki i nektarynki w sosie karmelowym

Lekki i łatwy w przygotowaniu deser, do którego możemy wykorzystać dowolne owoce, jakich dostarcza nam lato. :) Piękne, kolorowe, smakowite warstwy :)



Składniki na 2 porcje:


  • 1/2 szklanki truskawek
  • 1 nektarynka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 szklanki mleka częściowo odtłuszczonego
  • płatki migdałów
Z 2 szklanek mleka przygotowujemy budyń, dodając 2 łyżki cukru (chyba że budyń już go zawiera, wtedy nie dosładzamy).
Na suchą patelnię wysypujemy równomiernie 3 łyżki cukru. Czekamy, aż zacznie się opić i lekko brązowieć. Wtedy ostrożnie wlewamy 0,5 szklanki mleka i intensywnie mieszamy. Jeżeli karmel nam się zetnie w kontakcie z chłodnym, nie przejmujemy się, tylko mieszamy i mieszamy. Stopi się ponownie. Mieszamy dopóki sos porządnie się nie zredukuje i nie zgęstnieje.
Na dno kieliszka wykładamy połowę truskawek. Na to wylewamy 1/4 budyniu.
Następnie wykładamy połowę nektarynki i znów zalewamy 1/4 budyniu.
Wierzch zalewamy 1/2 sosu karmelowego.
Całość posypujemy płatkami migdałów.
W ten sam sposób przygotowujemy drugą porcję.
Odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy w lodówce około 2 godzin.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)