Kalafiorowa
Gęsta i kremowa, delikatna w smaku, kalafiorowa to jedna z moich ulubionych tradycyjnych zup...Składniki na 2 porcje:
- 500 ml bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
- 2 marchewki
- 1 mała główka kalafiora
- 6 ziemniaków
- świeża natka pietuszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 180 g chudej śmietanki 10% w temperaturze pokojowej
- sól
- pieprz
Warzywa gotujemy w bulionie, aż będą miękkie (około 20 minut).
Bulion doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy około 2 łyżek warzyw.
Rozgniatamy je widelcem i wkładamy z powrotem do zupy.
W dużej misce rozrabiamy śmietanę z około 1 szklanką wody i mąką. Następnie - po jednej chochelce - dodajemy do niej gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając.
Kiedy mieszanka w misce zrobi się wyraźnie ciepła, wlewamy ją do zupy i mieszamy.
Zagotowujemy.
Wlewamy do talerzy i posypujemy świeżą natką pietruszki.
W gorące dni najlepiej smakuje lekko przestudzona.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)