poniedziałek, 29 lipca 2013

Kalafiorowa

Kalafiorowa

Gęsta i kremowa, delikatna w smaku, kalafiorowa to jedna z moich ulubionych tradycyjnych zup...




Składniki na 2 porcje:

  • 500 ml bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
  • 2 marchewki
  • 1 mała główka kalafiora
  • 6 ziemniaków
  • świeża natka pietuszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 180 g chudej śmietanki 10% w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki w kosteczkę a kalafiora dzielimy na malutkie różyczki.
Warzywa gotujemy w bulionie, aż będą miękkie (około 20 minut).
Bulion doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy około 2 łyżek warzyw.
Rozgniatamy je widelcem i wkładamy z powrotem do zupy.
W dużej misce rozrabiamy śmietanę z około 1 szklanką wody i mąką. Następnie - po jednej chochelce - dodajemy do niej gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając.
Kiedy mieszanka w misce zrobi się wyraźnie ciepła, wlewamy ją do zupy i mieszamy.
Zagotowujemy.
Wlewamy do talerzy i posypujemy świeżą natką pietruszki.
W gorące dni najlepiej smakuje lekko przestudzona.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)