Pierogi z mięsem
Klasyka polskiej kuchni. Pierogi są pyszna w zasadzie z każdym rodzajem farszu, zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś przepis na wersję mięsną, pierogi wspaniałe po podsmażeniu, z chrupiącą, złocistą skórką :) Mniam :)Składniki na około 45 pierogów:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- sól do smaku
Farsz:
- ok. 500 gr wołowiny ugotowanej w bulionie i zmielonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1,5 łyżeczki jałowca
- 3 jajka
- sól
- pieprz
Aby uniknąć poparzenia, początkowo używamy drewnianej łyżki.
Gdy ciasto lekko przestygnie, wyrabiamy je ręcznie, aż będzie jednolite.
Oddzielamy po małym kawałku, wałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy razem. Jeżeli sprawia wrażenie zbyt suchego i się nie klei, zwiększamy liczbę jajek.
Na każdy krążek ciasta nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i kleimy pierogi.
Brzegi możemy udekorować, wyciskając wzorek czubkiem małego widelczyka.
Gotowe pierogi gotujemy partiami w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oleju (opcjonalnie).
Gdy zaczną wypływać na powierzchnię, czekamy około 30 sekund i wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Pyszne są już w tym momencie, ale polecam zrumienione na patelni. Można także posypać je serem pecorino i świeżą bazylią.
Pycha. :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)