poniedziałek, 29 lipca 2013

Spaghetti w łagodnym sosie pomidorowym

Spaghetti w łagodnym sosie pomidorowym

Kremową bazę tego sosu stanowi połączenie dwóch rodzajów pomidorów: świeżych i z przetworów w oliwie z oliwek. Makaronik obtoczony w tym sosie jest aksamitny. Polecam latem :)



Składniki na 2 porcje:

  • 80-100 gr spaghetti
  • 2 duże, świeże pomidory
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych z oliwy
  •  1/2 cukinii
  • 1 por
  • świeża zielona i czerwona bazylia
  • świeża rukola
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Cukinię trzemy na tarce od dużych oczkach, pora tniemy na wąziutkie paseczki.
W małym, głębokim garnuszku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej warzywa.
W międzyczasie przecieramy przez sitko odsączone pomidory koktajlowe.
Pozbawienie ich skórki oraz pestek daje tę cudowną, kremową konsystencję sosu.
Przetarte pomidory dodajemy do warzyw i dusimy na wolnym ogniu.
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobniutką kosteczkę, usuwając wszelkie zgrubienia od łodyżki oraz pestki. Dodajemy do sosu.
Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy natkę, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż pomidory się rozgotują a sos trochę zredukuje.
W tym czasie gotujemy spaghetti.
Odsączamy na sitku i przekładamy z powrotem do garnka.
Z bazylii odrywamy listki.
Część bazylii oraz rukoli dorzucamy do makaronu.
Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy na talerze i posypujemy resztą świeżych ziół.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)