Spaghetti w łagodnym sosie pomidorowym
Kremową bazę tego sosu stanowi połączenie dwóch rodzajów pomidorów: świeżych i z przetworów w oliwie z oliwek. Makaronik obtoczony w tym sosie jest aksamitny. Polecam latem :)Składniki na 2 porcje:
- 80-100 gr spaghetti
- 2 duże, świeże pomidory
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych z oliwy
- 1/2 cukinii
- 1 por
- świeża zielona i czerwona bazylia
- świeża rukola
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
W małym, głębokim garnuszku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej warzywa.
W międzyczasie przecieramy przez sitko odsączone pomidory koktajlowe.
Pozbawienie ich skórki oraz pestek daje tę cudowną, kremową konsystencję sosu.
Przetarte pomidory dodajemy do warzyw i dusimy na wolnym ogniu.
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobniutką kosteczkę, usuwając wszelkie zgrubienia od łodyżki oraz pestki. Dodajemy do sosu.
Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy natkę, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż pomidory się rozgotują a sos trochę zredukuje.
W tym czasie gotujemy spaghetti.
Odsączamy na sitku i przekładamy z powrotem do garnka.
Z bazylii odrywamy listki.
Część bazylii oraz rukoli dorzucamy do makaronu.
Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy na talerze i posypujemy resztą świeżych ziół.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)