Młode ziemniaczki z pesto
Aromatyczne, zielone pesto doskonale sprawdza się nie tylko z makaronem. To danie jest rustykalne i bardzo pożywne. Polecam spróbować :)Składniki na 2 porcje:
- 10 małych, młodych ziemniaczków
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżeczek zielonego pesto
- pęczek świeżej szałwii
- kawałek dowolnego, wędzonego mięsa
- ser pecorino lub parmezan do posypania
Pod koniec gotowania wlewamy do głębokiej miseczki 5 łyżek wody z ziemniaków.
Ziemniaczki delikatnie odsączamy, zostawiamy w garnku.
Wędzonkę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto.
Do miseczki z woda dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do garnka z ziemniakami i delikatnie mieszamy, aby ziemniaki obtoczyły się w pesto, ale jednocześnie nie porozpadały się.
Wykładamy na talerz, posypujemy wędzonką, serem i szałwią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)