niedziela, 28 lipca 2013

Młode ziemniaczki z pesto

Młode ziemniaczki z pesto

Aromatyczne, zielone pesto doskonale sprawdza się nie tylko z makaronem. To danie jest rustykalne i bardzo pożywne. Polecam spróbować :)



Składniki na 2 porcje:

  • 10 małych, młodych ziemniaczków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżeczek zielonego pesto
  • pęczek świeżej szałwii
  • kawałek dowolnego, wędzonego mięsa
  • ser pecorino lub parmezan do posypania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Pod koniec gotowania wlewamy do głębokiej miseczki 5 łyżek wody z ziemniaków.
Ziemniaczki delikatnie odsączamy, zostawiamy w garnku.
Wędzonkę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto.
Do miseczki z woda dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do garnka z ziemniakami i delikatnie mieszamy, aby ziemniaki obtoczyły się w pesto, ale jednocześnie nie porozpadały się.
Wykładamy na talerz, posypujemy wędzonką, serem i szałwią.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)