Delikatny rosół
Delikatny, ponieważ jest dość chudy, nie pływają na nim oka z tłuszczu a chrupiąca natka pietruszki wprowadza miłą nutkę świeżości. W sam raz na lato :)Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kg chudej wołowiny bez kości
- 2 litry wody
- 5 młodych marchewek
- 2 młode selery
- 4 młode pietruszki
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- ugotowany makaron nitki
Zbieramy szumowiny, które zbiorą się na powierzchni.
Młodą włoszczyznę dokładnie myjemy. Jeżeli natki są oprószone ziemią, namaczam ją w misce i dopiero płuczę pod bieżącą wodą.
Marchewki obieramy, oddzielamy od naci.
Pietruszki obieramy, odcinamy część naci do późniejszego wykorzystania.
Seler obieramy i albo zostawiamy razem z nacią, albo - jeżeli nie jesteśmy pewni czy dobrze się wypłukał - odcinamy nać i płuczemy każdą gałązkę pod bieżącą wodą.
Dodajemy włoszczyznę do garnka.
Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny.
Wyławiamy mięso z zupy.
Podobnie wyławiamy włoszczyznę i przyprawy, aby otrzymać klarowny bulion.
Część marchewki kroimy w plasterki.
Na talerz nakładamy makaron i marchewkę.
Wlewamy rosół i obficie posypujemy poszatkowana natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)