poniedziałek, 22 lipca 2013

Delikatny rosół

Delikatny rosół

Delikatny, ponieważ jest dość chudy, nie pływają na nim oka z tłuszczu a chrupiąca natka pietruszki wprowadza miłą nutkę świeżości. W sam raz na lato :)



Składniki na 4 porcje:


  • 1/2 kg chudej wołowiny bez kości
  • 2 litry wody
  • 5 młodych marchewek
  • 2 młode selery
  • 4 młode pietruszki
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • ugotowany makaron nitki
Wołowinę zalewamy wodą i zagotowujemy.
Zbieramy szumowiny, które zbiorą się na powierzchni.
Młodą włoszczyznę dokładnie myjemy. Jeżeli natki są oprószone ziemią, namaczam ją w misce i dopiero płuczę pod bieżącą wodą.
Marchewki obieramy, oddzielamy od naci.
Pietruszki obieramy, odcinamy część naci do późniejszego wykorzystania.
Seler obieramy i albo zostawiamy razem z nacią, albo - jeżeli nie jesteśmy pewni czy dobrze się wypłukał - odcinamy nać i płuczemy każdą gałązkę pod bieżącą wodą.
Dodajemy włoszczyznę do garnka.
Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny.
Wyławiamy mięso z zupy.
Podobnie wyławiamy włoszczyznę i przyprawy, aby otrzymać klarowny bulion.
Część marchewki kroimy w plasterki.
Na talerz nakładamy makaron i marchewkę.
Wlewamy rosół i obficie posypujemy poszatkowana natką pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)