Kurczak w sosie kurkowym
Moim zdaniem kurki są śliczne. Takie malutkie, złote i radosne :) Sos podany w tym przepisie ma zastosowanie uniwersalne: pasuje do mięsa, makaronu, klusek śląskich, kopytek, placków ziemniaczanych, ziemniaków czy gnocchi...Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka umyty, osuszony i oczyszczony z błonek
- 1 1/2 szklanki kurek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
- sól
- pieprz
Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy, kroimy.
Cebulę szatkujemy w cieniutkie plasterki.
Na patelni po kurczaku podsmażamy cebulę.
Aby szybciej skruszała i mniej się przypalała, oprószamy ją szczyptą soli.
Po chwili dodajemy kurki.
Doprawiamy pieprzem i natką.
Mieszamy chwilę, po czym dodajemy masło.
Przykrywamy patelnię i dusimy około 8-10 minut na średnim ogniu, uważając, aby sos się nie przypalił.
Następnie dodajemy śmietanę.
Mieszamy całość i polewamy nią mięso.
Ja podałam do takiego kurczaczka młode ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki z odrobiną jogurtu greckiego.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)