poniedziałek, 22 lipca 2013

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Moim zdaniem kurki są śliczne. Takie malutkie, złote i radosne :) Sos podany w tym przepisie ma zastosowanie uniwersalne: pasuje do mięsa, makaronu, klusek śląskich, kopytek, placków ziemniaczanych, ziemniaków czy gnocchi...


Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z kurczaka umyty, osuszony i oczyszczony z błonek
  • 1 1/2 szklanki kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • sól
  • pieprz
Filet przekrawamy wzdłuż na pół.
Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy, kroimy.
Cebulę szatkujemy w cieniutkie plasterki.
Na patelni po kurczaku podsmażamy cebulę.
Aby szybciej skruszała i mniej się przypalała, oprószamy ją szczyptą soli.
Po chwili dodajemy kurki.
Doprawiamy pieprzem i natką.
Mieszamy chwilę, po czym dodajemy masło.
Przykrywamy patelnię i dusimy około 8-10 minut na średnim ogniu, uważając, aby sos się nie przypalił.
Następnie dodajemy śmietanę.
Mieszamy całość i polewamy nią mięso.
Ja podałam do takiego kurczaczka młode ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki z odrobiną jogurtu greckiego.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)