Serowy ryż z zieloną fasolką
Pyszny, rozpływający się w ustach ryż w serowym sosie. Radosne, żółciutkie i sycące danie :)Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki bulionu
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 szklanki startego żółtego sera typu gouda
- 1/2 szklanki startego sera Gruyère
- 1/3 szklanki startego sera pecorino
- sól
- pieprz
- garść zielonej fasolki oczyszczonej z ewentualnego łyka i pokrojonej w kawałki około 2 cm długości
- 2 plasterki schabu bez kości
- pęczek rukoli
Zalewamy winem i bulionem.
Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurkumę.
Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
Schab kroimy w dość grube kawałki, które smażymy na oleju oprószone solą i pieprzem.
Gdy ryż będzie ugotowany, dodajemy sery, mieszając całość, aby równo się rozprowadziły.
Nakładamy na talerze.
Na wierzchu układamy mięso i rukolę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)