poniedziałek, 22 lipca 2013

Serowy ryż z zieloną fasolką

Serowy ryż z zieloną fasolką

Pyszny, rozpływający się w ustach ryż w serowym sosie. Radosne, żółciutkie i sycące danie :)


Składniki na 2 porcje:


  • 2/3 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera typu gouda
  • 1/2 szklanki startego sera Gruyère
  • 1/3 szklanki startego sera pecorino
  • sól
  • pieprz
  • garść zielonej fasolki oczyszczonej z ewentualnego łyka i pokrojonej w kawałki około 2 cm długości
  • 2 plasterki schabu bez kości
  • pęczek rukoli
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy ryż i fasolkę i mieszamy, aż ryż nie wchłonie oliwy.
Zalewamy winem i bulionem.
Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurkumę.
Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
Schab kroimy w dość grube kawałki, które smażymy na oleju oprószone solą i pieprzem.
Gdy ryż będzie ugotowany, dodajemy sery, mieszając całość, aby równo się rozprowadziły.
Nakładamy na talerze.
Na wierzchu układamy mięso i rukolę.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)