Tort śmietanowy z borówkami
Lekki i puszysty. Wręcz wakacyjny :)Składniki na formę około 20 cm:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- około 3/4 szklanki cukru (można użyć trochę mniej wedle uznania)
- odrobina masła do natłuszczenia formy
- 2 łyżki bułki tartej
Bita śmietana:
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 70 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 szklanka borówki amerykańskiej
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- tyle samo wody, ile soku z cytryny
Te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie, w małych porcjach, dodajemy cukier.
Jako kolejne dodajemy żółtka, wrzucając je do miski pojedynczo i bez pośpiechu.
Na końcu mieszamy obie mąki i - również w małych porcjach - dodajemy je do masy. (tę czynność wykonujemy na wolnych obrotach miksera)
Formę do ciasta smarujemy masłem.
Jej dno wysypujemy bułką tartą. Nadmiar strzepujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut.
Gotowe powinno przechodzić pomyślnie test "suchego patyczka".
Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i powolutku wlewamy do ubitej śmietany.
(Jeżeli obawiamy się żelatynowych grudek, wlewamy roztwór przez sitko)
Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Borówki płuczemy i osuszamy.
Ciasto przekrawamy na pół.
Wodę mieszamy z sokiem z cytryny.
Nasączamy dolny blat ciasta.
Następnie wykładamy około 1/3 bitej śmietany i 1/2 borówek.
Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i powtarzamy powyższe czynności.
Boki smarujemy resztą bitej śmietany.
Wierzch posypujemy dodatkowo płatkami migdałów.
Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)