poniedziałek, 22 lipca 2013

Farfalle z łososiem i cukinią

Farfalle z łososiem i cukinią

Do tego przepisu zainspirowała mnie kuchnia kalabryjska. Po nałożeniu makaroniku na widelec, widać, że jest obtoczony w sosie, ale całość ma gładką, jedwabistą wręcz fakturę, pozbawioną dużych kawałków warzyw czy ryby. Wszystkie składniki sosu są drobne zmielone, przez co makaron jest nimi obklejony. W efekcie otrzymujemy danie bardzo wyraziste w smaku. Każdy kęs makaronu pozwala odczuć wszystkie smaki i aromaty. Pychotka :)



Składniki na 2 porcje:


  • 100 gr makaronu farfalle
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 szklanki łososia z puszki
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • mały pęczek czerwonej bazylii
  • mały pęczek rukoli
  • ser pecorino do posypania
Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.
Rybę rozdrabniamy widelcem.
Smażymy wszystko razem przez chwilę na rozgrzanej oliwie, po czym zalewamy bulionem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy około 15 minut, aż większość bulionu odparuje.
Dodajemy śmietanę. Możemy chwilę pogotować sos, jeżeli uznamy, iż jest za rzadki.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Odsączamy dokładnie na sitku i dodajemy do sosu.
Mieszamy, trzymając danie na wolnym ogniu, aż sos dokładnie obtoczy makaron.
Wykładamy na talerze.
Posypujemy pecorino.
Dodajemy bazylię i rukolę.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)