Farfalle z łososiem i cukinią
Do tego przepisu zainspirowała mnie kuchnia kalabryjska. Po nałożeniu makaroniku na widelec, widać, że jest obtoczony w sosie, ale całość ma gładką, jedwabistą wręcz fakturę, pozbawioną dużych kawałków warzyw czy ryby. Wszystkie składniki sosu są drobne zmielone, przez co makaron jest nimi obklejony. W efekcie otrzymujemy danie bardzo wyraziste w smaku. Każdy kęs makaronu pozwala odczuć wszystkie smaki i aromaty. Pychotka :)Składniki na 2 porcje:
- 100 gr makaronu farfalle
- 1/2 cukinii
- 1/2 szklanki łososia z puszki
- 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- mały pęczek czerwonej bazylii
- mały pęczek rukoli
- ser pecorino do posypania
Rybę rozdrabniamy widelcem.
Smażymy wszystko razem przez chwilę na rozgrzanej oliwie, po czym zalewamy bulionem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy około 15 minut, aż większość bulionu odparuje.
Dodajemy śmietanę. Możemy chwilę pogotować sos, jeżeli uznamy, iż jest za rzadki.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Odsączamy dokładnie na sitku i dodajemy do sosu.
Mieszamy, trzymając danie na wolnym ogniu, aż sos dokładnie obtoczy makaron.
Wykładamy na talerze.
Posypujemy pecorino.
Dodajemy bazylię i rukolę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)