Spaghetti w sosie bolognese wegetariańskim
Włoska kuchnia, a w szczególności makaron w każdej praktycznie postaci to coś, co uwielbiam (zapewne łatwo to zauważyć po liczbie przepisów na dania z makaronu :) ). Odpowiednio przyrządzony sos może być zdrowy i dość lekkostrawny. W dodatku sos pomidorowy zawiera likopen, który pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami. A wszystko jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. I czego chcieć więcej? :)W tym przepisie wykorzystałam jedno z dóbr włoskiego Południa, a dokładnie z Kalabrii. Jest to pasta z czarnych oliwek. Jej smak jest łagodny a konsystencja kojarzy mi się "mięsiście", stąd pomysł na wegetariańskie bolognese...
Składniki na 2 porcje:
- 100 gr spaghetti
- 2 szklanki przetartych pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
- 1/2 cukinii
- 3 łyżki pasty z czarnych oliwek (możemy ja zastąpić zmielonymi oliwkami z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek czerwonej bazylii
- żółty ser do posypania (ja wykorzystałam nietypowo Gruyère, który jest pyszny i bardzo wyrazisty w smaku, klasycznym rozwiązaniem byłby jednak parmezan)
W małym garnuszku rozgrzewam oliwę i podsmażam cukinię i cebulę, aż ta ostatnie zmięknie.
(Jeżeli chcemy, aby sos był trochę lżejszy, możemy pominąć ten etap i udusić warzywa w bulionie.)
Zalewamy bulionem i pomidorami.
Doprawiamy solą, pieprzem i natką.
Dodajemy pastę z oliwek.
Całość doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Odcedzamy na sitku.
Do głębokiej patelni wlewamy sos.
Na wierzch wykładamy spaghetti i mieszamy (dobrze sprawdza się drewniany widelec), aż dokładnie połączy się z sosem.
Wykładamy na talerze. Posypujemy bazylią i serem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)