poniedziałek, 22 lipca 2013

Spaghetti w sosie bolognese wegetariańskim

Spaghetti w sosie bolognese wegetariańskim

Włoska kuchnia, a w szczególności makaron w każdej praktycznie postaci to coś, co uwielbiam (zapewne łatwo to zauważyć po liczbie przepisów na dania z makaronu :) ). Odpowiednio przyrządzony sos może być zdrowy i dość lekkostrawny. W dodatku sos pomidorowy zawiera likopen, który pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami. A wszystko jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. I czego chcieć więcej? :)
W tym przepisie wykorzystałam jedno z dóbr włoskiego Południa, a dokładnie z Kalabrii. Jest to pasta z czarnych oliwek. Jej smak jest łagodny a konsystencja kojarzy mi się "mięsiście", stąd pomysł na wegetariańskie bolognese...



Składniki na 2 porcje:

  • 100 gr spaghetti
  • 2 szklanki przetartych pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
  • 1/2 cukinii
  • 3 łyżki pasty z czarnych oliwek (możemy ja zastąpić zmielonymi oliwkami z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek czerwonej bazylii
  • żółty ser do posypania (ja wykorzystałam nietypowo Gruyère, który jest pyszny i bardzo wyrazisty w smaku, klasycznym rozwiązaniem byłby jednak parmezan)
Cukinię i cebulę szatkuję w cieniuteńkie plasterki.
W małym garnuszku rozgrzewam oliwę i podsmażam cukinię i cebulę, aż ta ostatnie zmięknie.
(Jeżeli chcemy, aby sos był trochę lżejszy, możemy pominąć ten etap i udusić warzywa w bulionie.)
Zalewamy bulionem i pomidorami.
Doprawiamy solą, pieprzem i natką.
Dodajemy pastę z oliwek.
Całość doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Odcedzamy na sitku.
Do głębokiej patelni wlewamy sos.
Na wierzch wykładamy spaghetti i mieszamy (dobrze sprawdza się drewniany widelec), aż dokładnie połączy się z sosem.
Wykładamy na talerze. Posypujemy bazylią i serem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)