poniedziałek, 10 czerwca 2013

Spaghetti ze szparagami, groszkiem i pieczarkami

Spaghetti ze szparagami, groszkiem i pieczarkami

Zielone i radosne. Pyszne i wiosenne :) Po prostu smacznego :)



Składniki na 2 porcje:

  • 100 g spaghetti
  • 1 szklanka bulionu
  • 180 g śmietany 18%
  • 2 dymki
  • 250 g pieczarek
  • garść zielonych szparagów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pieczarki, aż się zrumienią.
Dodajemy posiekaną dymkę, groszek, zalewamy bulionem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dusimy około 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron al dente i odsączamy go na sitku.
Gotowy sos mieszamy ze śmietaną.
Trzymając sos cały czas na wolnym ogniu, wrzucamy do niego spaghetti i mieszamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło.
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce.
Ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.
Dusimy około 3 minuty na masełku, oprószone sola i pieprzem.
Gotowe szparagi razem z masełkiem dodajemy do sosu.
Ostrożnie mieszamy i nakładamy.
Posypujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)