Spaghetti ze szparagami, groszkiem i pieczarkami
Zielone i radosne. Pyszne i wiosenne :) Po prostu smacznego :)Składniki na 2 porcje:
- 100 g spaghetti
- 1 szklanka bulionu
- 180 g śmietany 18%
- 2 dymki
- 250 g pieczarek
- garść zielonych szparagów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki zielonego groszku
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pieczarki, aż się zrumienią.
Dodajemy posiekaną dymkę, groszek, zalewamy bulionem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dusimy około 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron al dente i odsączamy go na sitku.
Gotowy sos mieszamy ze śmietaną.
Trzymając sos cały czas na wolnym ogniu, wrzucamy do niego spaghetti i mieszamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło.
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce.
Ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.
Dusimy około 3 minuty na masełku, oprószone sola i pieprzem.
Gotowe szparagi razem z masełkiem dodajemy do sosu.
Ostrożnie mieszamy i nakładamy.
Posypujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)