poniedziałek, 10 czerwca 2013

Eliche z wołowiną, suszonymi pomidorami i kalafiorem

Eliche z wołowiną, suszonymi pomidorami i kalafiorem

Bogactwo smaków i kolorów. Pożywny i szybki obiad :)



Składniki na 2 porcje:

  • 100 g makaronu eliche
  • 200 g gotowanej wołowiny
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 kalafiora
  • 1 szklanka bulionu
  • 180 g śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża melisa
Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, aż lekko zmięknie ale wciąż pozostanie jędrny.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na złoto wołowinę pokrojoną w cienkie paski.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Zalewamy bulionem, doprawiamy sola i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron i odcedzamy na sitku.
Gotowy sos zabielamy śmietaną.
Dodajemy makaron i suszone pomidory przekrojone na połówki oraz kalafior i delikatnie mieszamy.
Nakładamy na talerze, posypujemy melisą.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)