poniedziałek, 10 czerwca 2013

Spaghetti z tuńczykiem w białym sosie

Spaghetti z tuńczykiem w białym sosie

Delikatny sos i łagodny tuńczyk z dodatkiem orzeźwiającej melisy.



Składniki na 2 porcje:

  • 100 g spaghetti lunghi
  • 180 g śmietany 12%
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
  • kilka listków świeżej szałwii
  • kilka gałązek świeżej melisy
  • 100 g wędzonego lub surowego tuńczyka
  • sól
  • pieprz

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Zagotowujemy bulion, dodajemy cebulę, zioła prowansalskie, posiekaną szałwię.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
Spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzamy.
Gotowy sos zdejmujemy z gazu i rozprowadzamy w nim śmietanę.
Ponownie ustawiamy na wolnym ogniu.
Dodajemy spaghetti i mieszamy. Trzymamy na ogniu około 1 minuty.
Nakładamy na talerze.
Tuńczyka podsmażamy krótką chwilę na patelni.
Wykładamy na makaron.
Posypujemy listkami świeżej melisy.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)