Spaghetti z tuńczykiem w białym sosie
Delikatny sos i łagodny tuńczyk z dodatkiem orzeźwiającej melisy.Składniki na 2 porcje:
- 100 g spaghetti lunghi
- 180 g śmietany 12%
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
- kilka listków świeżej szałwii
- kilka gałązek świeżej melisy
- 100 g wędzonego lub surowego tuńczyka
- sól
- pieprz
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Zagotowujemy bulion, dodajemy cebulę, zioła prowansalskie, posiekaną szałwię.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
Spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzamy.
Gotowy sos zdejmujemy z gazu i rozprowadzamy w nim śmietanę.
Ponownie ustawiamy na wolnym ogniu.
Dodajemy spaghetti i mieszamy. Trzymamy na ogniu około 1 minuty.
Nakładamy na talerze.
Tuńczyka podsmażamy krótką chwilę na patelni.
Wykładamy na makaron.
Posypujemy listkami świeżej melisy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)