poniedziałek, 10 czerwca 2013

Babka piaskowa

Babka piaskowa

 W sam raz do popołudniowej herbaty...



Składniki:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki mleka
Masło miksujemy na najwyższych obrotach, aż będzie puszyste i jasne.
Powolutku, po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Żółtka dodajemy powolutku, pojedynczo do masła.
W oddzielnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszamy obroty miksera i po trochę wsypujemy mąki do masła.
Dodajemy ekstrakt z wanilii i ubite białka.
Gdy całość będzie wymieszana na jednolita masę, przelewamy ciasto do wysmarowanej formy.
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Patyczek wbity w gotowe ciasto powinien być suchy.
W rondelku powolutku podgrzewamy czekoladę z mlekiem.
Mieszamy do uzyskania polewy.
Wylewamy na ciasto.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)