Babka piaskowa
W sam raz do popołudniowej herbaty...Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki mleka
Powolutku, po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Żółtka dodajemy powolutku, pojedynczo do masła.
W oddzielnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszamy obroty miksera i po trochę wsypujemy mąki do masła.
Dodajemy ekstrakt z wanilii i ubite białka.
Gdy całość będzie wymieszana na jednolita masę, przelewamy ciasto do wysmarowanej formy.
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Patyczek wbity w gotowe ciasto powinien być suchy.
W rondelku powolutku podgrzewamy czekoladę z mlekiem.
Mieszamy do uzyskania polewy.
Wylewamy na ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)