piątek, 31 maja 2013

Sałatka z ziemniaków i fasolki szparagowej

Sałatka z ziemniaków i fasolki szparagowej

Sycący, szybki w przygotowaniu obiadek. Słodka, delikatna fasolka, łagodne ziemniaczki, cudowne suszone pomidory i sos miodowo-paprykowy. A do tego delikatne mięso kurczaka i jajeczko :)



Składniki na 2 porcje:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki 
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju lnianego
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
Kurczaka gotuję w wodzie lub na parze.
Fasolkę dokładnie myję, usuwam końcówki i ewentualne łyka. Kroję w kilkucentymetrowe kawałki i gotuję około 15 minut (do miękkości) w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżeczką cukru.
Ziemniaki gotuję w mundurkach w nieosolonej wodzie.
Mieszam olej lniany, miód, paprykę, kurkumę, sól i pieprz.
Tym sosem zalewam odsączoną fasolkę.
W miseczce układam kolejno: fasolkę w sosie, suszone pomidory pokrojone w paseczki, ziemniaki pokrojone w talarki i kurczaka pokrojonego w kostkę.
Można również wymieszać wszystkie składniki razem, nie zachowując warstwowej struktury.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju.
Wbijam jajka i posypuję je solą.
Przykrywam pokrywką i czekam, aż białko zetnie się z góry a żółtko pozostanie płynne.
Usmażone jajka wykładam na sałatkę.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)