Lekki kurczak z warzywami
Delikatne danie, pełne smaku i witamin a przy tym jednocześnie lekkie i niskokaloryczne.Składniki na dwie porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki chudej śmietany
- 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
- 1 ostra papryczka
- 2 dymki
- 1/3 szklanki czarnych oliwek odsączonych z zalewy
- 1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju lnianego nierafinowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Tak przygotowane kawałki obtaczamy w kurkumie, papryce i pieprzu. Doprawiamy malutką szczyptą soli.
Gotujemy na parze około 15 minut.
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy w dość szerokie paski i smażymy dosłownie chwilkę na oliwie, aż lekko zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy śmietanę i mieszamy na wolnym ogniu. Odstawiamy.
Pomidor kroimy w kawałeczki, słodką paprykę w paski.
Dymkę siekamy w drobne paseczki.
Oliwki przecinamy na połówki.
Ostrą paprykę przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy w paseczki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do miseczki i mieszamy z olejem lnianym.
Warto dodać, iż olej lniany jest bardzo zdrowy, głównie ze względu na bogactwo omega-3. Powinien być to jednak olej nierafinowany, który po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Na talerz wykładamy sałatkę warzywną.
Następnie kładziemy kurczaka, na wierzchu którego umieszczamy szpinak.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)