poniedziałek, 27 maja 2013

Lekka, duszona kapusta

Lekka, duszona kapusta

Lekka i zdrowa. Idealny dodatek do obiadu lub dań z grilla.



Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki chudej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
Kapusta jest bardzo zdrowa, ma też działanie antynowotworowe. Długie gotowanie niszczy jednakże jej zdrowotne właściwości. Najczęściej też przyrządza się ją duszoną lub smażoną w towarzystwie tłustego mięsa czy oleju. Zainspirowało mnie to do opracowania lżejszej wersji tej tradycyjnej, polskiej potrawy. Jest delikatna, lekka, chrupiąca i pyszna. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)

Kapustę obieram z zewnętrznych, uszkodzonych liści i myję.
Przekrawam na pół, usuwam głąb i kroję w dość szerokie paski.
Wrzucam do garnka i zalewam wodą.
Doprowadzam do wrzenia i gotuję tylko kilka minut, aż lekko zmięknie ale wciąż pozostanie jędrna. (W zależności od rozmiaru porcji czas ten może się różnić, mi zajęło to około 3-5 minut).
Tak przyrządzoną kapustę dokładnie odsączam, doprawiam solą i pieprzem oraz mieszam ze śmietanką.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)