Lekka, duszona kapusta
Lekka i zdrowa. Idealny dodatek do obiadu lub dań z grilla.Składniki na 2 porcje:
- 1 mała główka kapusty
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki chudej śmietanki
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Kapustę obieram z zewnętrznych, uszkodzonych liści i myję.
Przekrawam na pół, usuwam głąb i kroję w dość szerokie paski.
Wrzucam do garnka i zalewam wodą.
Doprowadzam do wrzenia i gotuję tylko kilka minut, aż lekko zmięknie ale wciąż pozostanie jędrna. (W zależności od rozmiaru porcji czas ten może się różnić, mi zajęło to około 3-5 minut).
Tak przyrządzoną kapustę dokładnie odsączam, doprawiam solą i pieprzem oraz mieszam ze śmietanką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)