poniedziałek, 27 maja 2013

Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe

Kostki rosołowe to niewątpliwa pomoc w kuchni. Dodajemy je do mięsa, warzyw, sosów, makaronów czy zup. Dziś przedstawiam moją wersję ekologicznych, zdrowych kostek rosołowych bez żadnych chemicznych czy sztucznych dodatków. Zdrowo, smacznie i wygodnie :) Zapraszam do lektury.



Pracę rozpoczynam od ugotowania dużego garnka domowego bulionu. Przepisów na takowy jest zapewne tyle, ile gospodyń :) Poniżej zamieszczam składniki na mój:
  • ok. 4 litrów wody filtrowanej
  • 4 duże marchewki
  • 1 duży seler
  • 2 duże pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 filety z kurczaka
W zależności od dostępności produktów i ochoty :) modyfikuję ten przepis dodając np. goździki, cebulę, słodką lub ostrą paprykę w proszku, trawę cytrynową, wołowinę (choć generalnie wolę gotować bulion na chudym mięsie). Gdy można kupić młodą włoszczyznę, dodaję natkę selera lub pietruszki.
Bulion gotuję przynajmniej dwie godziny, po czym przecedzam i studzę, aż będzie letni.
Do filiżanek o objętości około 1/2 szklanki wkładam torebki do mrożenia i - w miarę możliwości - wygładzam wszelkie zagięcia folii. Można oczywiście wykorzystać inne naczynia lub pojemniczki do mrożenia.
Chłodny bulion wlewam do tak przygotowanych szklanek i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Szklanki z całkowicie wystudzonym bulionem wkładam do zamrażarki.
Gdy bulion będzie już zamrożony wyjmuję go ze szklanek tak, aby został mi w samej folii.
Tak przygotowane kostki rosołowe wykorzystuję bez rozmrażania, dodając je do gotującej się potrawy lub po prostu rozmrażając w garnuszku.
Jeżeli przypadkiem folia się zagięła i kostka nie chce z niej wyjść, umieszczam ją na chwilkę pod strumieniem ciepłej wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)