Smażony ryż z warzywami i jajkiem
Pełne koloru i smaku - lubię, gdy danie jest właśnie takie, dodaje energii i cieszy :)Ryż jest mięciutki i pikantny a warzywa chrupiące i pełne witamin :)
Składniki na 4 porcje:
- 100 g ryżu
- 1 ostra, czerwona papryczka
- 1 duży brokuł
- 1 pomarańczowa, słodka papryka
- 1 ogórek
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Na wrzątek wrzucamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła.
Od momentu, gdy woda znów się zagotuje odliczamy około 4 minuty i odsączamy brokuła.
Będzie jędrny, chrupiący i ślicznie zielony. :)
Ostrą papryczkę kroimy w plasterki, zostawiając w środku pestki, dzięki temu danie będzie pikantne.
Słodką paprykę i dymki kroimy w paseczki.
Ogórka kroimy pod skosem w dość grube plastry a następnie każdy plaster w 4-5 słupków.
W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy.
Dodajemy ostra paprykę i ryż. Smażymy chwilę, dopóki ryż na wchłonie oliwy.
Zalewamy ryż około 2 szklankami wody i doprowadzamy całość do wrzenia.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurkumę i paprykę w proszku.
Mieszamy, przykrywamy i redukujemy ogień.
Gotujemy około 15 minut, pilnując by ryż nie wchłonął całej wody i nie zaczął się przypalać. Jeżeli jest taka potrzeba, dolewamy wody.
Gdy ryż będzie miękki, wrzucamy do niego brokuła, dymki, ogórka i pomarańczową paprykę.
Mieszamy całość i odstawiamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka doprawione solą i szczyptą pieprzu.
Wylewamy je na patelnię tak, aby przykryły całą jej powierzchnię. Smażymy chwilę, by dół się ściął, następnie przykrywamy patelnię i redukujemy ogień. Po chwili wierzch powinien być również ścięty.
Ostrożnie przekładamy usmażone jajka na deskę. Całość tniemy wzdłuż na pół a następnie w plastry.
Na talerze wykładamy ryż z warzywami a na wierzch kładziemy plasterki jajka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)