poniedziałek, 10 czerwca 2013

Cantuccini z żurawiną

Cantuccini z żurawiną

Lubię każdą pogodę... Gdy za oknem jest szaro, mokro i pochmurno panuje idealna aura na pyszną czarną herbatkę z owocami i coś słodkiego na dodatek :) Słodziutkie cantuccini z żurawiną niby małe rubinki są wspaniałym uzupełnieniem takiej przekąski. Zapraszam do spróbowania :)



Składniki na około 20-25 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 180 g brązowego cukru (można dać mniej)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g żurawiny
  • szczypta soli
  • masło lub oliwa do natłuszczenia blachy
Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Formujemy kule i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Blachę do pieczenia natłuszczamy.
Z ciasta formujemy dwa wałeczki o średnicy około 2 centymetrów.
Pieczemy 20 minut.
Wyciągamy z piekarnika, ostrym nożem tniemy na pojedyncze ciasteczka i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Jeżeli ciasteczka są bardzo rumiane, możemy zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.
Jeżeli po wyjęciu z piekarnika cantuccini nie tną się, tylko rozpadają, wsadzamy je z powrotem i próbujemy pociąć po kolejnych 5 minutach.
Gotowe cantuccini odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)