Pizza ze szparagami i kozim serem
Uwielbiam kuchnię włoską za tą feerię kolorów, która aż tryska optymizmem. Oto przepis na sprowadzenie słońca w nawet najbardziej pochmurny dzień. :)Składniki na 2 pizze każda dla 1 osoby:
Ciasto:
- 160 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 320 g mąki
- 7 g drożdży suszonych
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych (ja wykorzystałam domowe przetwory: pomidorki koktajlowe w oliwie z oliwek)
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 20 g fety
- 80 g koziego sera z białą pleśnią (ja wykorzystałam La Buchette du Valromey)
- garść zielonych szparagów
- świeża rukola
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć objętość i być przyjemnie mięciutkie w dotyku.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozwałkujemy na okrągły, dość cienki placek.
Blachy do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na nich placki.
Każdą pizzę smarujemy krojonymi pomidorami (ewentualnie leciuteńko oprószamy solą).
Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe i pomidory suszone pokrojone w paski.
Następnie układamy ser kozi pokrojony w plasterki.
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce.
Dusimy na rozgrzanej oliwie przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy szparagi na pizzę.
Całość doprawiamy pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Za pomocą pędzelka, brzegi pizzy smarujemy cieniutko oliwą.
Pieczemy około 15 minut, mniej więcej w połowie czasu możemy zamienić blachy miejscami, aby pizze równomiernie się upiekły.
Gotowe pizze posypujemy fetą pokruszoną w palcach.
Na wierzch układamy rukolę i bazylię.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)