poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pizza ze szparagami i kozim serem

Pizza ze szparagami i kozim serem

Uwielbiam kuchnię włoską za tą feerię kolorów, która aż tryska optymizmem. Oto przepis na sprowadzenie słońca w nawet najbardziej pochmurny dzień. :)



Składniki na 2 pizze każda dla 1 osoby:

Ciasto:

  • 160 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 320 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych (ja wykorzystałam domowe przetwory: pomidorki koktajlowe w oliwie z oliwek)
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 20 g fety
  • 80 g koziego sera z białą pleśnią (ja wykorzystałam La Buchette du Valromey)
  • garść zielonych szparagów
  • świeża rukola
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie lub w maszynie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć objętość i być przyjemnie mięciutkie w dotyku.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozwałkujemy na okrągły, dość cienki placek.
Blachy do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na nich placki.
Każdą pizzę smarujemy krojonymi pomidorami (ewentualnie leciuteńko oprószamy solą).
Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe i pomidory suszone pokrojone w paski.
Następnie układamy ser kozi pokrojony w plasterki.
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce.
Dusimy na rozgrzanej oliwie przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy szparagi na pizzę.
Całość doprawiamy pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Za pomocą pędzelka, brzegi pizzy smarujemy cieniutko oliwą.
Pieczemy około 15 minut, mniej więcej w połowie czasu możemy zamienić blachy miejscami, aby pizze równomiernie się upiekły.
Gotowe pizze posypujemy fetą pokruszoną w palcach.
Na wierzch układamy rukolę i bazylię.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)