Łagodna zupa pomidorowa
Klasyczna wersja zupy pomidorowej. Łagodna w smaku dzięki śmietance.Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra bulionu
- 5 dużych pomidorów
- 180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 150 g ugotowanego ryżu
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Następnie miksujemy w blenderze.
Do gorącego bulionu dokładamy pomidory przecedzając je przez sitko, aby pozbyć się pestek i ewentualnych, niezmiksowanych kawałków.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie koncentratem pomidorowym.
Śmietanę wlewamy do głębokiej miseczki i rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, aż zrobi się trochę rzadsza. Następnie po troszkę dolewamy do niej gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy do zupy. Zagotowujemy.
Podajemy z ryżem lub makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)