piątek, 14 czerwca 2013

Łagodna zupa pomidorowa

Łagodna zupa pomidorowa

Klasyczna wersja zupy pomidorowej. Łagodna w smaku dzięki śmietance.



Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 litra bulionu
  • 5 dużych pomidorów
  • 180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 150 g ugotowanego ryżu
Zagotowujemy bulion.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Następnie miksujemy w blenderze.
Do gorącego bulionu dokładamy pomidory przecedzając je przez sitko, aby pozbyć się pestek i ewentualnych, niezmiksowanych kawałków.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie koncentratem pomidorowym.
Śmietanę wlewamy do głębokiej miseczki i rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, aż zrobi się trochę rzadsza. Następnie po troszkę dolewamy do niej gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy do zupy. Zagotowujemy.
Podajemy z ryżem lub makaronem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)