środa, 19 czerwca 2013

Zielona sałatka z kurczaka i ryżu

Zielona sałatka z kurczaka i ryżu

Pełna smaku, delikatna i bardzo zdrowa sałatka. Wspaniała na lekki, wiosenny obiad :) Aromatyczne zioła, chrupiące warzywa, delikatny ryż. Dzięki świeżej melisie danie nabiera lekko azjatyckiej, cytrynowej i świeżej nuty. Mniam!



Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • pęczek świeżej melisy
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 filet z kurczaka ugotowany w wodzie lub na parze
  • 1/2 szklanki marynowanych pieczarek
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Ogórka kroimy w dość grube plastry tnąc pod skosem. Następnie każdy plasterek kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski o podobnej grubości.
Pieczarki przekrawamy na połówki a oliwki kroimy w plasterki.
Kurczaka kroimy w kosteczkę.
Z melisy, rozmarynu i bazylii odrywamy listki.
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce razem z ryżem. Delikatnie mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Nakładamy na talerze.

Smacznego i na zdrowie :)

Wskazówka.

Możemy wzbogacić sałatkę stosując sos, np. vinegret, miodowo-musztardowy czy ziołowo-jogurtowy, wtedy będzie bardziej wilgotna.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)