środa, 19 czerwca 2013

Bruschetta caprese

Bruschetta caprese


Sałatka caprese jest zachwycającym połączeniem kremowego serka, słodkich pomidorów, delikatnej oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół i przypraw. Choć klasyką jest stosowanie mozarelli i bazylii, odmian caprese jest tyle, ile fantazji kucharzy i kucharek (a każda na pewno pyszna). :) Dziś kolejna jej wersja - tym razem z polskim serem prosto z gór i z chrupiącym chlebkiem w formie przepysznej bruschetty.



Składniki na 2 porcje:

  • 4 większe lub 3 małe kromki pszennego chleba
  • 2 duże pomidory
  • 125 g kremowego serka (ja wykorzystałam góralski bundz)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki czarnych oliwek posiekanych w paseczki
  • gruboziarnista sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • świeża bazylia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez.
Kromki chleba nacieramy lekko oliwą z oliwek.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plasterki, usuwając wszelkie twarde kawałki pochodzące z ogonka.
Serek również kroimy w plasterki.
Na chlebie układamy naprzemiennie plasterki sera i pomidorów.
Posypujemy oliwkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią.
Idealna na śniadanie, lunch czy przystawkę.

Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)