Sałatka z brie i szpinakiem w sosie miodowo-musztardowym
Uwielbiam takie obiadki: są szybkie w zrobieniu, zdrowe, pyszne i niskokaloryczne :) W dodatku wystarczy pomniejszyć porcje, aby uzyskać interesującą i ciekawą przystawkę.Składniki na 2 porcje:
- 200 g świeżego szpinaku
- 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
- 1/2 ogórka
- 2 dymki
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 1 okrągły serek brie
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki oleju lnianego nierafinowanego
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki bułki tartej razowej
- chleb pełnoziarnisty opieczony w tosterze (opcjonalnie)
Ogórka szorujemy szczoteczką, dokładnie myjemy i kroimy w dość grube plastry pod skosem, a następnie każdy plasterek przekrawamy dodatkowo na pół.
Dymkę drobno siekamy, paprykę kroimy w plasterki.
Suszone pomidory przekrawamy wzdłuż na połówki.
Wszystkie warzywa wykładamy na szpinak.
W miseczce dokładnie mieszamy olej lniany, miód i musztardę. Polewamy sałatkę.
W małym garnuszku rozgrzewamy olej.
Serek brie kroimy w rożki (na 8 części) i delikatnie obtaczamy w bułce tartej.
Króciutko smażymy na rozgrzanym oleju.
Możemy spróbować odsączyć usmażony serek na papierowym ręczniczku, pozbywając się w ten sposób nadmiaru oleju.
Dokładamy ser do sałatki.
Podajemy z chlebem pełnoziarnistym, najlepiej opieczonym w tosterze.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)