środa, 19 czerwca 2013

Sałatka z brie i szpinakiem w sosie miodowo-musztardowym

Sałatka z brie i szpinakiem w sosie miodowo-musztardowym

Uwielbiam takie obiadki: są szybkie w zrobieniu, zdrowe, pyszne i niskokaloryczne :) W dodatku wystarczy pomniejszyć porcje, aby uzyskać interesującą i ciekawą przystawkę.



Składniki na 2 porcje:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 ogórka
  • 2 dymki
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 1 okrągły serek brie
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki oleju lnianego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki bułki tartej razowej
  • chleb pełnoziarnisty opieczony w tosterze (opcjonalnie)
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w szerokie paseczki. Wykładamy na dno miseczek.
Ogórka szorujemy szczoteczką, dokładnie myjemy i kroimy  w dość grube plastry pod skosem, a następnie każdy plasterek przekrawamy dodatkowo na pół.
Dymkę drobno siekamy, paprykę kroimy w plasterki.
Suszone pomidory przekrawamy wzdłuż na połówki.
Wszystkie warzywa wykładamy na szpinak.
W miseczce dokładnie mieszamy olej lniany, miód i musztardę. Polewamy sałatkę.
W małym garnuszku rozgrzewamy olej.
Serek brie kroimy w rożki (na 8 części) i delikatnie obtaczamy w bułce tartej.
Króciutko smażymy na rozgrzanym oleju.
Możemy spróbować odsączyć usmażony serek na papierowym ręczniczku, pozbywając się w ten sposób nadmiaru oleju.
Dokładamy ser do sałatki.
Podajemy z chlebem pełnoziarnistym, najlepiej opieczonym w tosterze.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)